Cu ce decorăm ferestrele?

17.01.2022

"Ceea ce facem cu ferestrele este vizibil și dinăuntru, și dinafară, așa că avem motive serioase pentru care să fim atenți la elementele decoartive din această zonă" ne spune Frida Ramstedt, autoarea cărții "Ghid de design interior". 

Și pe bună dreptate, ceea ce alegem să așezăm în geam vom vedea zilnic atât noi cât și cei din exterior, adică vecinii noștri. Chiar dacă nu îți pasă de ceea ce cred ei, vecinii, știu sigur că îți pasă de alegerile tale și pe ce se duc banii.  

Pe piață vei găsi multe soluții, unele mai bune decât altele sau mai puțin inspirate, de la jaluzele exterioare sau încorporate direct în termopane, la rolete, plissee-uri, storuri romane, perdele și draperii. Eu mă voi opri doar la două variante, preferatele mele: storuri, perdele și draperii. 

   Varianta 1: Storurile romane


Storurile romane sunt formate dintr-un mecanism de bază, de regulă din aluminiu, ce vine montat pe rama geamului sau pe perete (recomandat) cu o țesătură detașabilă. În principiu se poate confecționa din orice tip de material, care vine prins pe mecanism cu scai, însă cele mai recomandate sunt țesăturile din bumbac, in sau cu o anumită duritate la atingere, astfel pliurile formate culisează frumos și uniform. În funcție de furnizor, magazin sau atelier de croitorie, storurile romane pot fi confecționate pe diverse modele: cu falduri pliabile și simetrice (din 25-30cm), model venețian (asemănător cu cel care are denumirea "swag" din imaginea de mai sus), tipul "relaxat", adică un stor cu pliuri neuniforme sau cu cravată, un soi de cordoane ce se leagă în partea de jos a țesăturii. 

Avantajul storurilor: foarte ușor de montat și întreținut; țesătura se poate oricând înlocui cu alta la aceleași dimensiuni; are o durabilitate mai îndelungată decât multe rolete; designul său minimalist oferă senzația de spațiu și simplitate. 

Dezavantajul storurilor: în funcție de furnizor unele storuri au tijele (din spatele țesăturii) nefinisate iar fibrele de sticlă intră ușor sub piele și irită zona de contact; e nevoie să potrivești foarte bine firele verticale din spatele materialului dacă vrei să culiseze drept, altfel urcă într-o parte (rămân strâmbe pliurile).

Varianta 2: Perdele si draperii

Perdelele și draperiile fac parte din alegerile noastre de când lumea. Chiar dacă am vrea noi ca și nație de români să renunțăm la ele cred că ar fi foarte greu. E destul de dificil și să ne imaginăm un geam fară o perdea, dar o casa fară ele. Parcă ar fi un pui golaș fară pene. 

Multitudinea de modele și de culori ale țesăturilor, diversele variante de prindere (șine, galerii) oferă spatiu în care poți fi creativ ori propriul terapeut prin remedierea câtorva alegeri proaste făcute anterior. De exemplu: ai ales o canapea gri petrol care s-a dovedit să nu meargă de nici o culoare cu lavabilul grej din perete, deși nuanța din paletar arăta formidabil în momentul selecției. Așa că o draperie cărămizie te salvează de o posibilă "catastrofă" estetică. 😎 

Mai mult poți influența spațialitatea camerei cu ajutorul dimensiunii perdelelor și a draperiilor. Prin alegerea unor draperii lungi și curgătoare pe podea poți da senzația de înălțime dacă ai o cameră prea îngustă. Sau poți încadra cu o galerie doar geamul și câștiga spațiul pentru mobila. 

Bine de știut: sistemele de prindere al draperiilor deși par simple vin la pachet cu mici detalii care fac diferența. Poți alege șinele dacă dorești să decorezi cu perdea și draperie un perete întreg sau cu o galerie (acele țevi metalice) dacă dorești să cuprinzi doar geamul. Poți alege prinderi cu rejansă sau capse, poți alege să fie țesătură mai bogată, cu un raport de încrețire x3 sau x 2.50 sau mai puțin bogată cu un raport de încrețire dublu sau x1.50. Deasemenea poți alege că draperia să curgă pe podea cu câțiva centimetri, să fie la nivel cu podeaua sau mai scurtă cu 2-3cm (o alegere practică). Poți alege țesături în stil clasic, modern, atipic sau atemporal. 

Pentru liniștea ta, a celui care citești aceste rânduri, aceste detalii le stabilești împreună cu designerul și consultantul din magazinul de la care faci comanda. Doar reține că sunt și aici alegeri smart de făcut. Acum înțelegi de ce sunt preferatele mele? Ai multe elemente cu care să te joci și să ajungi la rezultate diferite, pe toate gusturile posibile și imposibile. 

În continuare îți ofer câteva idei mai out of the box de prinderi, pe lângă cele clasice deja existente pe piață, ca să vezi până unde poate merge creația în acest mic sector...până unde se duce și imaginația.

Câteva idei creative de prindere a perdelelor și a draperiilor: 

  • vechi conducte metalice sau fier forjat vopsit în negru crează o galerie inedită în stil industrial,
  • bucățile din piele alături de un baston din lemn rezultă o galerie simplă, naturală în stilul scandinav,
  • cârligele metalice, care se folosesc la prinderea draperiilor în lateral cu ajutorul unor șnururi, ciucuri sau cordoane, prinse deasupra unui geam în formă de semicerc te salvează de la multe nopți nedormite că nu știi ce să faci cu acel geam atipic.  

În loc de final, o sugestie: îndrăznește la culori, mai ales la draperii! Nu ai cum să dai greș. În cel mai rău caz le schimbi, sunt mult mai ușor dispensabile decât alte elemente decorative gen parchet, lavabil, mobilă. 

Remember: Culoarea dă viață încăperii. 😉

Să îți fe cu folos! 

Cu drag,  Andreea Cătălina 

Decorațiuni interioare © Toate drepturile rezervate 2019
Creat cu Webnode
Creați un site gratuit! Acest site a fost realizat cu Webnode. Creați-vă propriul site gratuit chiar azi! Începeți